به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز، تورم ،همان مالیات غیرمستقیمی است که از مردم به میزان متفاوت گرفته میشود و بیشترین مقدار آن بر دوش تودههای مستضعف و فقیر و کمترین هزینه آن متوجه سرمایهداران و ثروتمندان است به عبارتی تورم مالیاتی است از رنجبران و کارگران و تهیدستان به نفع اغنیا و برای تامین رفاه و آسایش بیشتر اقشار مرفه .
بیشترین وزن سبد خانوارهای کم درآمد و آسیبپذیر، اقلام خوراکی و همان قوت لایموت است .
چون وسعشان درحد رفع نیازهای اولیه زندهمانی است و کارشان به زندگانی نمیرسد و مواردی مثل تفریح، سفر، هزینههای درمان و بهداشت مانند دندانپزشکی، هزینههای مراقبتی، آموزش و کلا مسائلی که با رفاه، سروکار دارد به سبد این خانوار اضافه نمیشود.
در این مناطق فقیرنشین که معمولا با بیشترین آمار بیکاری مواجه است، بیشتر درآمد وهزینههای خانوار صرف کالاهای خوراکی میشود و به همین خاطر زمانی که تورم اقلام خوراکی بالا میرود روی تورم کل تاثیر بیشتری میگذارد، در حالی که درمناطق مرفه یا پردرآمدتر این اقلام غیرخوراکی مانند آموزش، تفریحات، حملونقل و بهداشت ، درمان و… است که روی شاخصهای تورم اثرگذاری بیشتری دارد.
پس واضح است در استان فقیر نگهداشته شدهای مانند آذربایجانغربی افزایش نرخ تورم به چه معناست .
رکوردزنی تورم در آذربایجانغربی در حالی است که نزدیک به چهار ماه از دولت آقای پزشکیان میگذرد و تقریبا استاندار تمام استان.ها مشخص شده اند اما هنوز از استانداری آذربایجانغربی خبری نیست .
فقر، بیکاری ، تنگناها و مشکلات شدید معیشتی، بر آذربایجان سرفراز، این پیشانی درخشان کشور، سایه افکنده و قامت رشید آنرا خمانده است .
این غرب غریب شفقگون از سرخی خون ۱۲هزار شهید با شاخص بالایی در فلاکت و پایینترین سرآنههای درآمدی در کشور، با فقر وبینوایی و مشکلات طاقتفرسای معیشتی، روزگار میگذراند.
استان مرزی و مظلوم آذربایجان در سراسر تاریخ پرغرورش نبردها دیده و رشادتها کرده است و درهر فراز و فرود کوهها و درههایش، شهیدی به خون خفته دارد.
امروز ، نفسگیرتر و کشندهتر از هر زخم و زهر و اهریمنی ، تبعیضی است که دست از گریبان آذربایجان نمیکشد و علیرغم تمام ثروتها ، معادن ، ذخایر و پتانسیلهای مرزی و تجاری آن ، فقر و بیکاری را بر مردم این سامان ، مسلط کرده و افکار و احوال آن را پریشان نموده است.
رتبههای برتر! در فقر و فلاکت و بیکاری و دریاچهای محتضر با لبهای ترک خورده از تشنگی و جگری شرحهشرحه از بیمهری، وضعیت استان آذربایجان غربی است که دروازه اروپاست و مرزهای مشترک وسیع آن حتی پتانسیل دور زدن تحریمها را دارد اما از تمام پتانسیلهای موجود، نصیبی جز فقر و بیکاری و محرومیت نبردهاست! و همچنان بعد از چهل و پنج سال که از عمر انقلاب گذشته هنوز سرزمینی محروم و مظلوم است!
▪️وضعیت فلاکتبار آذربایجانغربی
شاخص فلاکت برابر است با مجموع نرخ تورم و نرخ بیکاری یعنی از جمع ساده نرخ تورم و نرخ بیکاری به عدد شاخص فلاکت می رسیم ، بدیهی است که عدد بزرگتر به معنای احساس بدبختی ، فقر و فلاکت بیشتر در بین مردم است.
معنی تورم هم ساده است یعنی افزایش قیمت محصولات و خدمات در طول زمان که با کاهش قدرت خرید بر میزان رفاه و استاندارد زندگی مردم تاثیر میگذارد.
معضل بیکاری و سرخوردگی و حقارت حاصل از آنرا هم که همه ما می دانیم چون هر خانواده آذربایجانی لااقل یک جوان و حتی میانسال بیکار دارد که شمع جوانی و زندگانیاش در مقابل چشمان اشکبارپدر، مادر و عزیزانش آب میشود.
در حالت مطلوب و اقتصاد سالم ، نرخ بیکاری عددی بین ۴ و ۵ درصد است که با نرخ تورم مطلوب که آن هم نهایتا ۲ درصد است جمع شده و نرخ فلاکت مطلوب را که عددی در حدود ۶ یا ۷ است را بوجود میآورد.
براساس اطلاعات مرکز آمار ایران درحالی که شاخص فلاکت کل کشور در زمستان گذشته برابر با ۴۹.۳ بوده است، شاخص فلاکت در آذربایجانغربی ۵۱.۶ و بالاتر از میانگین کشوری بوده و در پایان سال ۱۴۰۰هم با ۵٧.٨ درصد بالاترین شاخص فلاکت در ایران را به نام خود ثبت نمودهاست .
همچنین در دوازده ماهه منتهی به بهمن ماه ١۴٠١ مرکز آمار ایران در گزارشی شاخص نرخ تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه در استانهای مختلف کشور را در سه بخش کل خانوارها، خانوار شهری و روستایی بررسی کرده و بر اساس آن، آذربایجانغربی، بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه خانوارهای کل کشور با (۵٣.١ درصد) و جایگاه سوم در هر دو نرخ تورم خانوارهای شهری و روستای را کسب کرده است.
با این حال استاندار سابق آذربایجانغربی معتقد بود که وضعیت شاخص فلاکت در استان بهبود یافته است. محمد صادق معتمدیان در ۲۳ مهرماه امسال یعنی کمتر از ۲ ماه پیش در جلسه کارگروه اقتصادی، اشتغال و سرمایهگذاری استان گفته بود«در سایه برنامهها و تلاشهای صورت گرفته و با همکاری بخش خصوصی، در٣ سال گذشته نرخ فلاکت آذربایجانغربی را از ۶۲.۵ درصد به ۵۰ درصد رساندیم».
اما اگر به فرض نرخ فلاکت ۵۰ درصد درست هم باشد آیا این نرخ فلاکت با ظرفیتها و پتانسیلهای این استان همخوانی دارد؟!
▪️هزاران تحصیلکرده بیکار سرگردان در آذربایجانغربی
توسعه آذربایجانغربی با توجه به ظرفیتهای بیشمار آن میتوانست در مدت کوتاهی محقق شود اما تاکنون تنها سهم جوانان توانمند و با غیرت آن کمکاریهای سهوی و عمدی مسئولان در ایجاد اشتغال و رفع محرومیت بودهاست.
براساس آمارهای موجود که وضعیت اشتغال تا پایان سال ۱۳۹۳ را نشان می دهد، نرخ بیکاری جوانان فارغالتحصیل دانشگاهی کشور در تمامی استانها دو رقمی بوده و ۱۴ استان بیکاری فارغ التحصیلان بالای ۲۰ درصد را داشتهاست که از این میان بالاترین تعداد فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار کشور نیز در استانآذربایجان غربی با ۲۴۸ هزار نفربوده است .
جدای ازاینکه سیر تحول آمار تحصیلکردگان بیکار آذربایجانغربی را در این یک دهه تا سال ۱۴۰۳چگونه در نظر بگیریم که آیا از این افراد چه تعداد در این یک دهه وارد بازارکار شدهاند و یا چند نفر از دانشگاه فارغ التحصیل شده و به جمع بیکاران پیوسته اند که به علت نبود آمار متقن نمیتوان مستندات صحیحی در این مورد ارائه کرد اما آنقدر هست که معتمدیان ، استاندار سابق آذربایجان غربی در جلسه شورای اداری استان در شامگاه پنجشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۳ گفته است : بیشترین نرخ بیکاری آذربایجانغربی مربوط به دانش آموختگان دانشگاهی است.
تبعات اقتصادی، اجتماعی بیکاری، یکی از معضلاتی است که همواره گریبانگیر تمامی شهرستانهای استان به خصوص اورمیه بوده و با گذر زمان نیز این معضل تلخ ، تبدیل به بحرانی جدی برای جوانان شده و مشکلات بسیاری را برای آنها به وجود آورده است .
بدیهی است که رفع موانع اشتغال ، ازدواج ، فرزندآوری ، رفع معضلات حاشیهنشینی، مبارزه با اعتیاد، فساد و … در این استان هم مانند هر سرزمین دیگری فقط با شعار و لعن و نفرین کردن و برگزاری همایشهای بیتالمال پایمال کن، حاصل نمیشود.
▪️جوانان مستاصل آذربایجان بر سرسفره پدران بازنشسته
غم جانکاه آذربایجان، دیدن جوانانی است که مویشان در حسرت داشتن حداقلهای حقوق انسانی خویش از قبیل اشتغال، ازدواج، مسکن و …سفید میشود .
امروز جوانان آذربایجان از سر ناچاری و استیصال ، بیکار و خجلتزده بر سر سفر پدران و مادران پیر و بازنشسته مینشینند بدون اینکه به آینده امید داشته باشند و یا به دنبال لقمهای نان در بلاد غریب ، آواره میشوند و در استانهای صنعتی یا تهران با کمترین حقوق و مزایا جان میکَنند.
کمر پدران و مادران رنج کشیده آذربایجانی را دیدن پیری و فرسودگی جوانانشان میشکند ، دلاورمردان و شیرزنانی که بیش از۴۵ سال برای انقلابی که روزگاری به آن امیدها بسته بودند جان فشانی کردهاند.
البته مسئولان میل و ارادهای برای رفع مصیبت بیکاری جوانان ندارند و گرنه به خوبی میدانند که سنگاندازی بر سر راه صادرت ، لاینحل گذاشتن مشکلات کشاورزی ، عدم ایجاد صنایع تبدیلی ، مخدوش کردن چهره گردشگری و توریستی استان با مواردی مثل خشکاندن دریاچه و هزاران ترفند به کار بسته شده دیگر و… برای این استان ، نای سرپا ایستادن و اعتراض ومطالبهگری نگذاشتهاست .
در حال حاضر چه بسیار واحدهای تولیدی به دلیل بدهیهای بالا به بانکها تعطیل و نیمه تعطیل شدهاند که این تعطیلیها باعث بیکاری بیشتر کارگران شده، و شاید همت واقعی برای احیای این واحدهای راکد و نیمه فعال میتوانست تاثیر بسزایی در افزایش اشتغالزایی، داشته باشد .
▪️فقر و محرومیت در شاهراه تجاری بینالمللی آذربایجان
آذربایجانغربی به دلیل وضعیت بسیار مناسب در پتانسیل مرزی و جادههای ارتباطی و سهم ۹۰ درصدی در کریدورهای بین المللی کشور، شاهراه تجاری منطقه است .
آذربایجان غربی با بیش از ۳۷ هزار کیلومترمربع مساحت در منتهی الیه شمالغرب کشور قرار دارد و علاوه بر داشتن ظرفیتهای مختلف، پتانسیل ویژهای در حوزه مرز و تجارت دارد.
دارا بودن ۹۶۷کیلومتر مرز مشترک با سه کشور شامل ۵۵۰ کیلومتر مرز با ترکیه، بیش از ۲۶۰ کیلومتر مرز با شمال عراق و افزون بر ۱۵۰ کیلومتر مرزمشترک با نخجوان، این استان را به یکی از مناطق منحصر به فرد ایران تبدیل کرده است.
فاصله حدود ۷ساعته با ترابوزان و ساحل دریای سیاه و مسافت حدود ۱۲ ساعته از مرز سرو تا مرسین در ساحل مدیترانه و همچنین فاصله حدود ۶۰۰ کیلومتری با شهرهای باتومی و تفلیس گرجستان و همچنین هم مرز بودن با استان اربیل شمال عراق از جمله مهمترین مزیتهای آذربایجانغربی است که تاکنون به آن توجه نشده و مغفول ماندهاست.
همین موارد نشان میدهد که آذربایجانغربی میتواند بهترین مسیر برای تردد کامیونهای صادراتی، وارداتی و ترانزیتی باشد؛ هرچند باید قرارگرفتن در مسیر ۹۰ درصد کریدورهای بینالمللی را نیز به آن اضافه کرد.
▪️خاکسترنشینی آذربایجان بر روی معادن طلا و نقره
آذربایجانغربی قطب نخست طلا با داشتن بیش از ۵۰ درصد کل ذخیره طلای شناسایی شده در کشور است.
در حال حاضر آذربایجانغربی با دارا بودن ۲ معدن طلا با ۳۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن ذخیره قطعی در رتبه نخست ذخایر طلایی کشور است.
این استان از لحاظ تنوع و غنای مواد معدنی، رتبه سوم کشوری را به خود اختصاص داده و ۵۲ نوع از ۶۸ ماده معدنی شناسایی شده در کشور در این استان شناسایی شده که ۲۰ نوع آن در مرحله اکتشاف و ۳۱ نوع در مرحله بهره برداری است.
معدن طلای اق دره تکاب که یکی از معادن بزرگ طلای خاورمیانه محسوب میشود بیش از۵ میلیون تن ذخیره قطعی دارد که در واحد استحصال و فرآوری آن ۷۰۰ کیلوگرم طلا با عیار ۹.۹۹۹ گرم در تن تولید میشود.
طبق گفته مسئولان، معدن باریکای ربط سردشت هم دارای ۷۶۳هزار تن کان سنگ طلا با عیار طلای ۱۸ گرم است که این معادن با اندیسهای معدنی قابل توجه، موقعیت استان را به لحاظ تولید فلزات گرانقیمت به نحو چشمگیری تقویت میکند.
وضعیت معدن طلا و نقره در منطقه خرابه پیرانشهر نیز مشابه این معدن است.
علاوه بر این معادن، در شهرستانهای ماکو، سلماس، شاهین دژ و محدودههای دیگری از شهرستان تکاب رگههای معدنی طلا و نقره یافت شده که در صورت بهرهبرداری از این معادن، آذربایجانغربی به رتبههای جهانی در تولید طلا و نقره دست مییابد.
وجود این استعداد، موجب شده تا از آذربایجانغربی به عنوان استان طلایی نام برده شود.
اگرچه در حوزههای دیگر هم این استان دارای استعدادهای کم نظیری است.
▪️طلای آذربایجان در جیب مرکز و فارس نشینان
ذخایر طلای زرشوران، آنقدریست که میشود با آن، سر تا پای آذربایجان فقر و مفلوک را طلا گرفت !!
دو معدن طلای بزرگ خاورمیانه یعنی آغدره و زرشوران در شهرستان تیکان تپه (تکاب) قرار دارد.
این شهرستان همچنین دارای ۸۰ معدن سنگ میباشد.
سهامداران و مالکان این معادن، از اهالی استانهای فارسنشین و مرکزی میباشند و با انتقال خام مواد معدنی به این مناطق ، مالیات و سود حاصل از این معادن به شهرهای اصفهان، کرمان، یزد و تهران منتقل می شود و این معادن عملا جز بدبختی و حسرت، چیزی برای مردم این منطقه ندارد.
آذربایجانغربی علیرغم دارا بودن معادن طلا و نقره و سایر فلزات گرانبها و سایر معادن و کانسارهای مختلف من جمله سنگهای زینتی جزء استانهای فقیر و محروم کشور میباشد.
در آذربایجانغربی طبق گفته مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت۴۷۳ معدن وجود دارد که شامل ۵۲ نوع از مجموع ۶۸ نوع ماده معدنی شناسایی شدهاست که مهمترین آنها پلاتین، طلا، تیتان، کانسنگ باریت، فلدسپات، میکا، کان سنگ نقره و انواع سنگهای تزیینی مانند گرانیت، دولومیت، تراورتن، مرمر، گنگلومرا، بازالت و… است.
با وجود تمامی پتانسیلهای آذربایجان که این گزارش ، فقط به بخشی از آن اشاره کرد ، اگر فقر و بیکاری و فلاکت در آذربایجانغربی ، سیستماتیک ، تعمدی و تبعیضآمیز نیست ، پس چیست و چه توجیه و عذر بدتر از گناهی دارد ؟!!
نهایتا تریبون رسانه قارتالنیوز، برای تمام مسئولان ذیربط و شنیدن توضیحات و نه توجیهات آنان باز است.
گزارش از فیروزه خاوه
مدیر کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس آذربایجان غربی گفت: پیکر پاک و مطهر پنج شهید گمنام دفاع مقدس با استقبال مردم و مسئولان وارد فرودگاه بین المللی شهید باکری ارومیه شد.
مدیر کل راهداری و حمل ونقل جاده ای آذربایجان غربی گفت: ماه گذشته بیش از ۲ میلیون و ۸۰۶ هزار تردد بین استانی در ورودی و خروجی های استان ثبت شد که محور ارومیه-مهاباد پرتخلف ترین محور استان در آبان ماه سالجاری بوده است.
یوسف پزشکیان در حکمی از سوی رئیس دفتر رئیسجمهور به عنوان مشاور و دستیار رسانهای رئیس دفتر رئیسجمهور منصوب شد.
روزنامه کیهان در یادداشتی به انتقاد از بلک فرایدی پرداخته و آن را باعث به تاخیر افتادن ازدواجها میداند.
ارسال دیدگاه
قوانین ارسال دیدگاه