به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز،نمای فعلی متعلق به دوره ساسانی است و دارای طاق های بسیار جالب و قرینه سازی کاملاً زیبا قابل مقایسه با معماری آتشکده های ساسانی است. طبق روایت نویسندگان آشوری و مسیحی این بنا قبلاً آتشکده بود و یکی از معابد معروف زرتشتیان این دیار به شمار می رفت.
کلیسای ننه مریم بارها مرمت شده و شکل های ناهمگون پیدا کرده است. به نظر می رسد اولین مرمت در سال ۶۴۲(م) و به دستور خواهر سلطان وقت چین صورت گرفت و در سال ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ شمسی نیز برجی جدید به کلیسا اضافه شد و خود کلیسا مورد مرمت قرار گرفت.
کلیسای ننه مریم که امروزه به نام کلیسای شرق آشور نامیده می شود در خیابان خیام جنوبی شهر ارومیه قراردارد و یکی از آثار بی نظیر و تاریخی آشوری های ارومیه است. در سده های گذشته دفن اموات در این محل انجام می گرفت. این بنا در طی قرون مورد مرمت قرار گرفت.نمای فعلی متعلق به دوره ساسانی است و دارای طاق های بسیار جالب و قرینه سازی کاملاً زیبا قابل مقایسه با معماری آتشکده های ساسانی است. طبق روایت نویسندگان آشوری و مسیحی این بنا قبلاً آتشکده بود و یکی از معابد معروف زرتشتیان این دیار به شمار می رفت.
همچنین آمده است که سه نفر از موبدان زرتشتی در این مکان مشغول ادای فرایض مذهبی بودند که شبی شاهد حرکت ستاره ای درخشان در طرف شرق می شوند. این حادثه را نشانی از تولد نوزادی که ناجی خواهد بود دانسته و همان شب به جانب آن ستاره – اورشلیم – روانه می شوند.
مورخان مسیحی بر این عقیده اند که این سه موبد به شهر ارومیه مراجعت می کنند و بعد از چندی آتشکده خود را مبدل به کلیسا می کنند و به تبلیغ دین مسیح می پردازند و در همین مکان نیز چشم از جهان بسته و در جوار کلیسا به خاک سپرده می شوند. بنا به استناد کتب مذهبی آشوری ها، این سه تن نخست نام های پارسی داشتند و بعداً نام های آشوری بر خود نهادند. نام دو تن در کتب به اسامی ” ملکوم” و “بلشامر” آمده است، ولی از نام سومی اطلاعی در دست نیست. و نیز در متون آمده است یک شاهزاده چینی با پنجاه تن از سران آن کشور در سال ۶۴۲ (م) برای ملاقات با اسقف اعظم “نینوا” به بین النهرین می آیند و از آن جا به ارومیه می روند و مدتی در این کلیسا مقیم می شوند و نسبت به مرمت آن همت می گمارند. نام این شاهزاده خانم بافری (باپری) نامیده شده است.
کلیسای ننه مریم دارای صحن نسبتاً بزرگی است. حیاط کلیسا به وسیله دو ورودی به خیابان قدس و کوچه ضلع غربی راه می یابد. بخش قدیمی و اکثر ساختمان های کلیسا در ضلع شمالی صحن واقع شده اند، کلیسای ننه مریم بارها مرمت شده و شکل های ناهمگون پیدا کرده است. به نظر می رسد اولین مرمت در سال ۶۴۲(م) و به دستور خواهر سلطان وقت چین صورت گرفت و در سال ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ شمسی نیز برجی جدید به کلیسا اضافه شد و خود کلیسا مورد مرمت قرار گرفت.
نمای داخلی هر دو سالن ساده بوده و با اندود گچ پوشانده شده و رنگ آمیزی شده ، پوشش سالنها به صورت طاق و گهواره ای و به فرم نیم بیضی بوده که یادآور معماری دوره باستان است و در قسمت پشت ساختمان کلیسا و متصل به آن فضای کوچکی قرار گرفته که شامل یک اطاق و دخمه ای در زیر آن است که به منزله چله خانه کلیسا محسوب می شود.
کلیسای ننه مریم ۹ نیمکت دارد و ۹ جایگاه اعتراف و وعظ کشیش، سرت را که خم میکنی تا از در کوتاه کلیسا داخل شوی، چشمت به تابلویی میافتد که در آن نوشته نعلینت را از پا بیرون کن، مکانی که در آن ایستاده ای مقدس است.
داخل کلیسا به آنچه از کلیساهای دیگر در ذهن دارید شباهت ندارد، دالانهایی تودرتو که با سنگ و ملات درست شده اند و سقفی کوتاه، در بخشی از آن محرابی بسیار ساده و در عین حال نفسگیر وجود دارد که در پشت آن دالانی آبی رنگ و تزیین شده با عکس عیسی مسیح قرار دارد و هنگام مراسم کشیش در آنجا می ایستد.
کلیسای ننه مریم با قالیهای دستبافت مفروش شده و فقط یک نیمکت کوچک برای سالمندان در انتهای سالن قرار دارد، محراب کلیسا اتاقکی گنبدی شکل و تو در تو است که فقط کشیشها حق ورود به آن را دارند، روی پله و طاقچه کوچک جلوی محراب تصویر مسیح در حالتهای مختلف و به شیوه های متفاوت به چشم می خورد.
سمت راست محراب راهرویی است که زائران را به محل غسل تعمید و روشن کردن شمعها هدایت می کند.
از نقاشی و کوبلن دوزی مسیح به صلیب کشیده شده گرفته تا تابلوی منبت کاری حواریون مسیح و مسیح در آغوش مریم مقدس و شمعهایی که چهره متبسم مسیح بر آن نقش بسته است، از زینتهای این کلیسا هستند.
کلیسای ننه مریم
کلیسای ننهمریم که با نام کلیسای حضرت مریم، سنت ماری و شرق آشور نیز شناخته میشود، یکی از جاهای دیدنی ارومیه است. این کلیسا پس از کلیسای بیت لحم در فلسطین، دومین کلیسای قدیمی جهان به حساب میآید. ساختمان کلیسا هیچگونه شباهتی به سایر کلیساها ندارد و بسیار ساده است و شاید همین سادگی باعث میشود تا معنویت در این کلیسا بیشتر حس شود. ضمن اینکه بهجز چند تابلوی نقاشی و کوبلندوزی از حضرت عیسی (ع)، حضرت مریم (ع) و حواریون، تزیینات دیگری در کلیسا وجود ندارد. کلیسای ننه مریم یکی از آثار تاریخی آشوریان ارومیه است که در ۲۲ آبان ۱۳۹۲ هجری شمسی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
کلیسای ننه مریم کجاست؟
کلیسای ننه مریم یکی از متفاوتترین کلیساهای ایران است که در خیابان خیام جنوبی شهر ارومیه قرار دارد.
آدرس: استان آذربایجان غربی، ارومیه، خیابان امام خمینی (ره)، خیابان خیام جنوبی، پشت کلیسای آنجلیک
دسترسی به کلیسای ننه مریم
برای دسترسی به کلیسای ننه مریم از سمت شمال یا غرب ارومیه باید از اتوبان دکتر باهنر استفاده کنید. هنگامی که به مرکز شهر رسیدید، وارد خروجی خیابان مدرس شوید و آن را تا میدان ایالت ادامه دهید. سپس وارد سومین خروجی میدان یعنی خیابان امام خمینی (ره) شوید. دومین خیابان در سمت راست خیام جنوبی است که کلیسای ننه مریم ارومیه در آن قرار دارد.
اگر از شرق ارومیه راهی کلیسا هستید، باید از اتوبان خاتم الانبیا استفاده کنید. در اواسط این بزرگراه یک خروجی برای خیابان شیخ شلتوت قرار دارد. این خیابان را تا میدان مهاباد ادامه دهید و از دومین خروجی به خیابان شهید منتظری وارد شوید. پس از طی مسافتی به میدان ولایت فقیه میرسید. سومین خروجی این میدان، خیابان امام خمینی (ره) است که از طریق آن میتوانید به خیابان خیام جنوبی و سپس کلیسای ننه مریم ارومیه برسید.
تاریخچه کلیسای ننه مریم
قدمت کلیسای ننه مریم به سالهای ابتدایی پس از میلاد میرسد که در آن زمان ساسانیان در ایران حکمرانی میکردند. طبق روایات و کتب تاریخی، سه تن از موبدان زرتشتی که تولد حضرت عیسی (ع) را پیشبینی کرده بودند، پس از سفر به اورشلیم، از صحت پیشبینی خود آگاه میشوند. داستان از آن قرار بود که این سه نفر در یکی از شبها در معبد خود مشغول به ستایش بودند و ناگهان ستارهای درخشان را میبینند که بهسمت شرق در حرکت بود. آنها این ستاره را نشانه تولد مسیح (ع) میدانند و بلافاصله بهطرف ستاره حرکت میکنند تا به اورشلیم میرسند.
آنها پس از سفر خود به ارومیه برگشتند و معبد زرتشت را به کلیسا تبدیل کردند. نام دو تن از این افراد، ملکوم و بخت نصر بود؛ اما از نفر سوم هیچ اطلاعی در دسترس نیست. سنگ قبر این سه نفر نیز تا سال ۱۹۱۵ میلادی در ورودی کلیسا قرار داشت تا اینکه در این سال توسط روسهای ارتدوکس به یکی از موزههای کیف منتقل شد.
روایت دیگری نیز وجود دارد که این مکان مذهبی را نخستین کلیسای مشرقزمین معرفی میکند. نویسندگان آشوری و مسیحی معتقدند که این کلیسا در بدو ساخت بهعنوان آتشکده استفاده میشد و روزگاری از معروفترین زیارتگاههای زرتشتیان بوده است؛ اما زمانی که آنها دین مسیح را پذیرفتند، این بنا را به کلیسا تبدیل کردند.
از جمله افراد مشهوری که از این کلیسا دیدن کرده، مارکوپولو جهانگرد معروف است که در سفرنامههای خود از آن نام برده است. کلیسای ننه مریم یکی از آثار تاریخی آشوریان ارومیه است که در تاریخ ۲۲ آبان ۱۳۹۲ هجری شمسی در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.
نامهای مختلف کلیسای ننه مریم
کلیسای ننه مریم یکی از جذابترین جاهای دیدنی استان آذربایجان غربی است که با نام «شرق آشور» شناخته میشود و در گذشته از آن به نامهای دیگری همچون «کلیسای حضرت مریم» و «کلیسای مارت مریم» نیز یاد میشد.
معماری و بخشهای مختلف کلیسای ننه مریم
در معماری بنای کلیسای ننه مریم میتوان سبک معماری دوره ساسانیان را بهخوبی مشاهده کرد. قرینهسازیهای رایج در بنای آتشکدههای ساسانی، در بنای کلیسا نیز وجود دارد. سازندگان کلیسا در داخل بنا معماری ساسانی و پارتی را تلفیق کردهاند. در این کلیسا تزیینات چشمگیر و زیباسازی معماری دیده نمیشود؛ زیرا آشوریان از آراستن و تزیین کلیساها پرهیز میکردند.
کلیسای ننه مریم از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول شامل ورودی، سالن نیایش، محراب و اتاقهای پیرامون آن میشود. بخش دوم نیز سالن دیگری با یک سری اتاقک است که به موازات سالن نخست قرار دارد.
کلیسای ننه مریم ارومیه برخلاف اکثر کلیساهای معروف که سقف بلندی دارند، دارای سقفی کوتاه است و برای ورود به آن باید سر را خم کنید. این کلیسا بهجز نیمکتی کوچک برای سالمندان که در انتهای سالن اصلی قرار دارد، هیچ صندلی دیگری ندارد. همچنین در کلیسا جایگاه اعتراف یا وعظ کشیش به چشم نمیخورد. هیچگونه نقاشی روی دیوارهای کلیسا وجود ندارد. محراب کلیسا که تنها کشیشان اجازه ورود به آن را دارند، اتاقکی گنبدی شکل و تودرتو است. این اتاقک یک طاقچه کوچک دارد که روی آن چند تصویر از مسیح بهصورت نقاشی، کوبلندوزی، منبتکاری و… قرار گرفته است. راهرویی در سمت راست محراب وجود دارد که زائران از طریق آن به محل غسل تعمید و محل روشنکردن شمع میرسند. پشت کلیسا نیز تا چند سال قبل مملو از سنگ قبر بود که هنوز هم تعدادی از آنها در پشت کلیسا باقی ماندهاند.
در دو قسمت چپ و راست دالان ورودی کلیسا، دو دهلیز با سنگ قبرهایی مشاهده میشود که به نظر میرسد در گذشته محل دفن روحانیهای مسیحی بوده است؛ در حالی که سنگ قبری که اکنون در این محل وجود دارد، مدفن سه نفر از رهبران کلیسا و نیز مبلغان کلیسای ارتدوکس روسیه است. سازندگان این بنا، در بخش راست محراب، دالانی تنگ و کوتاه ایجاد کردند که در دیوار سمت راست آن، اجاق دیواری قرار داشت و از آن در طبخ نان مقدس استفاده میشد.
صحن کلیسا تقریبا وسیع و بزرگ ساخته شده است و حیاط آن نیز از طریق دو در ورودی به خیابان قدس و کوچه ضلع غربی منتهی میشود. وجود قالیهای دستبافت در داخل کلیسا، خود از دیگر جاذبههای این اثر تاریخی هستند.
یکی دیگر از بخشهای جالب این کلیسا، تابلویی است که جمله زیر روی آن دیده میشود:
نعلینت را از پاهایت بیرون کن؛ زیرا مکانی که در آن ایستادهای، زمین مقدس است.
بازسازی کلیسای ننه مریم
کلیسای ننه مریم در طول تاریخ بارها مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفته است. نخستین تعمیر در قرن ششم پس از میلاد در سال ۶۴۲ میلادی انجام شد که به اعتقاد مورخان به دستور یکی از شاهزادههای چین صورت گرفت. این شاهزاده خانم برای ملاقات با اسقف اعظم نینوا به بینالنهرین رفته بود که در راه بازگشت به ارومیه میرود و پس از بازدید از کلیسای ننه مریم ارومیه و اقامت در آن تصمیم به مرمت آن میگیرد.
همچنین در سال ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ هجری شمسی علاوه بر مرمت بنای کلیسا، برجی جدید به آن افزوده شد. جالب اینکه تا اواخر قرن ۱۹ میلادی نمای ظاهری کلیسا بسیار ساده بود؛ ولی پس از ورود زرتشتیان روسیه، تغییراتی اساسی در آن انجام شد و ساختمان پس از تعمیر و بازسازی، به سبک گنبدهای روسی ساخته شد. بیشتر ساختمانهای کلیسای ننه مریم و همچنین قسمت قدیمی این بنای مذهبی، در بخش شمالی صحن قرار گرفتهاند.
پشتبام کلیسا نیز دستخوش تغییراتی شده و امروزه بهصورت شیروانی است که قطعا با معماری اصلی ساختمان تناسب ندارد.
بهترین زمان بازدید از کلیسای ننه مریم
با توجه به اینکه ارومیه از شهرهای سردسیر ایران به شمار میرود، شاید بتوان بهار و تابستان را بهترین زمان بازدید از این شهر و کلیسای ننه مریم دانست. با این حال، در طول زمستان که حیاط کلیسا با برف سفیدپوش میشود، منظرهای فوقالعاده پیدا میکند و ارزش دیدن دارد. علاوه بر این، اگر میخواهید در آرامش و به دور از شلوغی از کلیسا دیدن کنید، در روزهایی مانند تعطیلات نوروز به این محل نروید.
نکات بازدید از کلیسای ننه مریم
قسمت قدیمی کلیسا برای بازدید عموم در نظر گرفته شده که ساختمان کوچکی است و ساختمان بزرگتر غیرقابل بازدید است.
رییس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور آذربایجان غربی گفت: در تصادفاتی که خسارت تا چهل میلیون تومان است نیازی نیست رانندگان منتظر حضور پلیس باشند.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شهرستان خوی گفت: استفاده کنندگان غیرمجاز از آب شرب در سطح شهرها و روستاهای شهرستان در صورت عدم مراجعه برای رسمی کردن انشعاب آب و خرید اشتراک، مشمول پرداخت جریمه میشوند.
مسئول گروه رسانه قارتال طی نامه ای ضمن حمایت از نامزدی دکتر پاک آیین، بصورت رسمی انصراف خود را از نامزدی بیستمین دوره انتخابات نماینده مدیران مسئول در هیات نظارت بر مطبوعات اعلام کرد.
هجدهمین نمایشگاه بینالمللی تخصصی طلا، جواهر، نقره، گوهرسنگ و صنایع وابسته از ۲۳ آبان در تبریز برگزار میشود.
ارسال دیدگاه
قوانین ارسال دیدگاه