ارومیه در آستانه پایتختی کتاب ایران؛ شهری با چشم‌انداز ملی برای ترویج فرهنگ مطالعه

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی از ظرفیت‌های برجسته ارومیه برای انتخاب به عنوان پایتخت کتاب ایران خبر داد و گفت: تحقق این عنوان، ارومیه را به قطب برنامه‌های شاخص فرهنگی کشور تبدیل خواهد کرد.

به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز، علیرضا نوروزی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی روز دوشنبه در جمع خبرنگاران اعلام کرد: در صورت کسب این عنوان، ارومیه میزبان بیش از ۵۰ درصد برنامه‌های فرهنگی کشور خواهد شد.

نوروزی با اشاره به پیشینه موفقیت‌آمیز شهرها و روستاهای استان در عرصه ترویج کتابخوانی گفت: طی سال‌های گذشته، مناطقی همچون ناچیت بوکان، پسوه و گوی‌تپه مهاباد عنوان‌های شهر و روستای دوستدار کتاب را کسب کرده‌اند.

وی درباره معیارهای انتخاب پایتخت کتاب ایران توضیح داد: سرانه مطالعه مستقیم معیار انتخاب نیست؛ آنچه اهمیت دارد، ترویج فرهنگ کتابخوانی و اجرای برنامه‌های موثر برای گسترش مطالعه در میان مردم است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، به اقدامات گسترده در راستای ترویج فرهنگ مطالعه در ارومیه اشاره کرد و افزود: در جریان سفر آقای اسفاری، داور نهمین دوره پایتخت کتاب ایران، به ارومیه، از پروژه‌های موفق این شهر بازدید شد که تحسین وی را برانگیخت.

نوروزی خاطرنشان کرد: با توجه به تنوع اقوام، گروه‌های سنی و مناطق محروم استان، برنامه‌هایی متناسب با نیازهای جامعه طراحی شده است؛ از جمله برنامه خلاقانه “کوله‌پشتی کتاب” ویژه کودکان.

وی ادامه داد: داوران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ارزیابی دقیق برنامه‌های پیشنهادی به شهرهای مختلف سفر می‌کنند. حضور آقای اسفاری در ارومیه، نشان‌دهنده اهمیت ویژه این شهر در روند انتخاب پایتخت کتاب است.

نوروزی همچنین خبر داد: در صورت انتخاب ارومیه به عنوان پایتخت کتاب ایران، شهرستان خوی به عنوان گزینه بعدی معرفی خواهد شد.

وی با اشاره به اقدامات برنامه‌ریزی شده افزود: تا کنون ۲۹ برنامه اجرایی در این زمینه تدوین و ۳۹ برنامه پیشنهادی نیز برای سال ۱۴۰۴ ارائه شده است.

به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی، امسال شهرهای بهشهر (مازندران)، لاهیجان (گیلان)، شاهین‌شهر و میمه (اصفهان)، قزوین (قزوین)، ارومیه (آذربایجان‌غربی) و اوز (فارس) به عنوان نامزدهای نهایی پایتخت کتاب انتخاب شده‌اند. همچنین شهرهای خوی، سیرجان و سبزوار به عنوان «شهرهای مشتاق کتاب» و رابر و فهرج به عنوان «شهرهای زیر چتر کتاب» معرفی شده‌اند.

بر اساس این طرح، هر ساله شهری در ایران به عنوان پایتخت کتاب برگزیده می‌شود؛ این انتخاب با الگوبرداری از برنامه جهانی یونسکو برای تعیین پایتخت کتاب جهان صورت گرفته و هدف آن ترویج فرهنگ مطالعه، تمرکززدایی از برنامه‌های فرهنگی، حمایت از نوآوری در حوزه کتاب و ارتقای عدالت فرهنگی در کشور است.

از نخستین سال اجرای این طرح در ایران، شهرهایی چون اهواز و نیشابور موفق به کسب این عنوان شده‌اند. هدف یونسکو و ایران از این برنامه، ارتقاء جایگاه کتاب و کتابخوانی در سطح ملی و افزایش مشارکت نهادهای دولتی و خصوصی در توسعه فرهنگی است.