رسیدگی به صلاحیت داوطلبان در شورای نگهبان

بر اساس ماده ۶۳ قانون، فرایند رسیدگی به صلاحیت داوطلبان در شورای نگهبان به قرار زیر است :

به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز ، الف – هیأت نظارت استان موظف است نظر هیأت مرکزی نظارت مبنی بر تأیید- عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت کلیه داوطلبان را با ذکر مستند قانونی به نحو مقتضی طی صورتجلسه ای به فرماندار مرکز حوزه انتخابیه اعلام نموده تا فرماندار ظرف دو روز به داوطلبان ابلاغ نماید.
ب – داوطلبانی که صلاحیت آنها تأیید یا احراز نشده است می توانند مراتب اعتراض خود را ظرف سه روز به شورای نگهبان اعلام کنند. شورای نگهبان ظرف سی روز نظر قطعی خود را از طریق هیأت نظارت استان درباره صلاحیت داوطلبان به نحو مقتضی به فرماندار مرکز حوزه انتخابیه یا ستاد انتخابات کشور اعلام نموده تا به داوطلبان ابلاغ شود.
ج – چنانچه شورای نگهبان صلاحیت داوطلبی که در مراحل قبلی مورد تأیید قرار گرفته است را تأیید یا احراز نکند پس از ارسال اظهار نظر عدم تأیید یا عدم احراز صلاحیت داوطلب به هیأت نظارت استان هیأت نظارت استان موظف است به فوریت مراتب را به نحو مقتضی به فرماندار مرکز حوزه انتخابیه یا ستاد انتخابات کشور اعلام کند تا آن را ظرف یک روز به داوطلبان ابلاغ نماید.
داوطلب می تواند حداکثر ظرف سه روز از تاریخ ابلاغ، رسیدگی مجدد و ارائه آن به هیأت نظارت استان را درخواست نماید. شورای نگهبان باید ظرف هفت روز رسیدگی و نتیجه قطعی را به ستاد انتخابات کشور اعلام نماید.
بر اساس ماده ۶۴ نیز نظر شورای نگهبان قطعی بوده و تنها داوطلبانی که صلاحیت آنها تأیید شده است می توانند به عنوان نامزد خود را در معرض انتخاب شدن برای نمایندگی قرار دهند.
در تبصره این ماده قانونی تصریح شده که حق دانستن دلایل و ارائه دفاعیات و توضیحات داوطلب در مراحل بررسی صلاحیت در شورای نگهبان تنها در صورتی است که یکی از شرایط زیر در مورد وی صدق کند :
الف – داوطلب در مراحل نظارتی پیشین پس از ابلاغ و اطلاع از حق دانستن دلایل و ارائه توضیحات و دفاعیات درخواست کتبی خود مبنی بر اعمال حق مذکور را ارائه داده ولی امکان استماع دفاعیات وی فراهم نشده است.
ب ـ با عذر موجه یا خارج از اراده خود از برخورداری از این حق محروم بوده است.
ج – دلایل مدارک یا مستندات جدیدی در مراحل بعد کشف شده است که در این صورت تنها نسبت به همان دلایل جدید حق ارائه دلیل و اخذ دفاعیات انجام می شود.
همچنین بر اساس تبصره ۵ این قانون، مبتنی بر اصل محرمانگی تعیین صلاحیت، اطلاعات و اسناد مربوط به بررسی صلاحیت داوطلبان مشمول قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی مصوب ۱۳۵۳/۲۹/۱۱ است. در صورتی که انتشار و افشای اطلاعات و اسناد مذکور یا اخبار خلاف واقع مستلزم توضیح یا تبیین از سوی شورای نگهبان باشد، شورا می تواند به نحو مقتضی توضیحات خود را به صورت عمومی ارائه نماید.