به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز،محوطه ۳۰ هکتاری قرهقوزلو در نزدیکی روستایی به همین نام از توابع میاندوآب و جنوب شرق دریاچه ارومیه قرار داشته که براساس کاوشهای لایهنگاری، به لحاظ وسعت و غنای آثار سفالی یکی از محوطههای مهم و شاخص استان بهخصوص در عصر مفرغ، آغاز دوره ورود به شهرنشینی محسوب میشود.
وسعت ۳۰ هکتاری عرصه تپه، وجود ابزارآلات استخوانی، جوشهای کوره و سفالهای سوخته و دودزده نشان میدهد، این محوطه یکی از مراکز مهم صنعتی و تولیدی در دوره مفرغ بوده و شاخصههای شهرنشینی در هزاره سوم قبل از میلاد را تداعی میکند که چند دوره متوالی بیوقفه مسکون بوده است.
کشف نقوش هندسی و حیوانی در قرهقوزلو
وجود نقشهای مختلف هندسی، حیوانی و گیاهی بر روی ظروف نشان از قدرت و خلاقیت بالای سازندگان در این مکان فرهنگی در جنوب شرقی دریاچه ارومیه میدهد. وجود منابع آبی و معادن زیرزمینی در دشت میاندوآب در بهرهبرداری و تولید مصنوعات مختلف در محوطه قرهقوزلو مؤثر بوده است.
در منطقه میاندوآب کانسارهای فلزی و غیرفلزی در میان سازندهای مختلف بهصورت کانسارهای معدنی دیده میشود که بخشی از آنها در حال بهرهبرداری و قسمتی نیز بهصورت توان معدنی قرار دارند.
شواهد تولید در قرهقوزلو به دو صورت منقول و غیرمنقول بوده که شواهد غیرمنقول شامل کورهها، اجاقها و شواهد منقول شامل سفالهای سوخته و سنگهای ساب هستند.
نزدیکی این محوطه به منابع آبی، تکنیکهای تولید، فرم، ابعاد و تزئینات موجود بر روی سفالها نشان از تولید تخصصی و انبوه در این مکان دارد.
وجود ابزارهای استخوانی
ساخت ابزارهای سنگی تراشیده، اشیای استخوانی و صدفی، تولید ظروف سفالی و فعالیتهای مربوط به طبخ و ذخیرهسازی نشان میدهد بخش بزرگی از این محوطه اختصاص به فعالیتهای تولیدی داشته است.
پیدا شدن سنگهای ساب، شواهدی دال بر فعالیتهای غنی کشاورزی بوده و به دلیل مجاورت با منابع غنی آبی این امکان همواره وجود داشته است.
در زمینه تولید سفال هم باید گفت که این امر به شکل استاندارد انجام میگرفته است، وجود نقوش متعدد از جمله اشکال پاپیونی، مثلثی، هندسی و سایر تزئینات موجود بر روی آنها و ترکیبات و مواد استفاده در آنها همه از تولید تخصصی حکایت دارند.
این شواهد گویای این است که در قرهقوزلو تولید چند منظوره توسط افراد ساکن در آن و بهطور تخصصی انجام میشده است، نمونه تولیدات این محوطه با آثار تولیدی سایر محوطههای همجوار قابل مقایسه هستند.
مشابهت اشیای صدفی قرهقوزلو با اشیای محوطه حاجیفیروز
سفالهای منقوش قرهقوزلو از لحاظ رنگ، فرم و نقوش شباهتهای زیاد با سفالهای تپه سهگردان مهاباد دارند، همچنین اشیای استخوانی، سنگی و صدفی آن در محوطه حاجیفیروز در دشت سلدوز و تپه یانیق واقع در ضلع شرقی دریاچه ارومیه مشابهت زیادی دارند.
پیکرکهای گلی مکشوفه از این محوطه با پیکرکهای حاجیفیروز مشابهت فراوانی دارند، ابزارهای سنگی، استخوانی و سفالی قرهقوزلو با آثار محوطههای اهرنجان و قرهتپه در سلماس مشابه هستند.
حاصل سخن اینکه محوطه قرهقوزلو همانند سایر محوطههای عصر مفرغی نشانههای قوی از تولید در این دوره را دارد و باستانشناسان را به این نتیجه میرساند که در دوره مفرغ تولید به شکل کاملاً تخصصی و گسترده بوده و سبب تقسیم کار و افزایش محصولات شده به تبع آن توسعه و پیشرفت جوامع را امکانپذیر کرده است.
ارزیابی دادههای بهدست آمده از محوطه قرهقوزلو تنوع تولیدات مختلف را در این محوطه از منظر کمی و کیفی به ما نشان میدهد براین اساس میتوان چنین تحلیل کرد که در عصر مفرغ دوره تغییرات زیادی در ویژگیهای مکانیکی فلزات ایجاد و تولیدات از دوام، استحکام و کیفیت بالایی برخوردار شده و خواص فیزیکی آنها ارتقا پیدا کرد.
در قرهقوزلو شواهد مستند کافی از تعداد قطعات سنگی، استخوانی و صدفهایی داریم که آنها را به شکلهای خاص و دارای کاربریهای ویژه تولید کردهاند که نشان از مهارت در ساخت فرهنگ مادی و قابلیتهای فناوری آن به شمار میرود.
در سایه همین قابلیتهاست که در عصر مفرغ شاهد ارتباط با محیطزیست و فعالیتهای تولیدی بیسابقهای هستیم که زندگی اجتماعی را متغیر کرد و دلایل قوی بر آغاز اجتماعات شهرنشینی هستند.
موقعیت جغرافیایی تپه قره قوزلو
تپه باستانی قرهقوزلو در جنوب دریاچه ارومیه و ۳۵ کیلومتری شمال غرب شهرستان میاندوآب و چهار کیلومتری شرق روستای قرهقوزلو واقع شده است، موقعیت جغرافیایی این محوطه ۳۷ درجه و ۷ دقیقه و ۴۸ ثانیه طول جغرافیایی و ۴۵ درجه و ۵۴ دقیقه و ۶۸ ثانیه عرض جغرافیایی است.
ارتفاع تپه از سطح دریا هزار و ۳۰۸ متر، نسبت به زمینهای مجاور حدود ۱۲ متر و وسعت تپه حدود ۳۰ هکتار بوده که بهصورت طولی در جهت شمالی-جنوبی گسترش یافته است.
ابراهیم خرازی
کارشناس ارشد باستانشناسی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی
رضا رحمانی، استاندار آذربایجانغربی عصر امروز با حضور در جمع تماشاگران پرشور، در سالن شش هزار نفری غدیر ارومیه از نزدیک بازی تیم های والیبال شهرداری ارومیه و گیتی پسند اصفهان را از نزدیک تماشا کرد.
در چارچوب هفته هجدهم لیگ برتر والیبال کشور،تیم والیبال شهرداری ارومیه در حضور پر شور هواداران خودش که حضور بانوان هم برای اولین بار جالب توجه بود توانست با نتیجه 3بر1 گیتی پسند اصفهان را شکست دهد و با 14 برد جایگاه خودش را در صدر جدول تثبیت کند.
فرمانده مرزباني استان آذربايجان غربي از اجراي عمليات موفق آميز دستگيري اعضاي باند قاچاق احشام توسط مرزبانان هنگ مرزي سردشت خبر داد.
سی و یکمین اهدای عضو در سال 1403 در آذربایجان غربی به نام جانبخش شادروان مریم عزیزی رقم خورد .
ارسال دیدگاه
قوانین ارسال دیدگاه