به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز به نقل از اطلاعات آنلاین، لــیــقــوان؛ نـگـیـن سبز آذربـــایـــجـــان شـرقـی، روســتــایــی اســـت که پنیر سنتی آن بیش از آب وهـــــوا ی عا لی و طــبــیــعــت بــکــر و بی نظیرش معروف شده است، به طوری کـه در نظر همگان لیقوان اســم یک نـوع پنیر اسـت تا یک روستای کهن در دل کوه سهند.
دره سبز لیقوان، نسیم خنک و چشمه های آب گرم آن در »اردیبهشت«، بهشتی ترین ماه سال، عنوان »دره بهشتی« این منطقه را یادآور می شود.
زنان لیقوانی زیادی در این روستا بیرون از خانه در حال جنب و جوش و کارکردن همپای همسرانشان هستند، مغازه های لبنیاتی زیـادی در این روستا وجـود دارد که مقابل هر کدام دبه های بزرگ شیر گذاشته شده و تقریبا در تمامی کوچه های آن پارچه های بزرگ سفید رنگی ِبنام «بز» روی طناب پهن شده است.
لیقوان به دلیل قرارگرفتن در منطقه ای کوهستانی و وجود کوه های سر به فلک کشیده، از پوشش گیاهی منحصربه فردی برخوردار است و گیاهانی با خواص دارویی نظیر یارپوز (پونه)، کهلیک اوتی (کاکوتی(، یونجه کوهی و … در این منطقه وجود دارند که برای درمان بیماریها توسط متخصصان طب سنتی پیشنهاد می شوند.
چـرای گوسفندان در این منطقه بکر با گیاهان منحصر به فرد سبب شده است تا تولید پنیر سنتی به مهمترین منبع درآمد و شغل اصلی مردم این روستا تبدیل شود، پنیر لیقوان که بی شک یک از لذیذترین پنیرهای دنیا است، از شیر حیوانات پرورش یافته در دامنه سهند تولید می شود.
این نوع پنیر از لحاظ مرغوبیت، کیفیت، عطر و طعم خـوش بــرای مــردم، بسیار مطلوب است، روستا ئیان ساکن لیقوان معتقدند استفاده از شیر مخصوص غنی از پروتئین در تهیه پنیر، کیفیت و ارزش غذایی آن را افزایش داده است.
مرتضی نصرتیان یکی از تولید کنندگان پنیر سنتی لیقوان به خبرنگار ما، می گوید: چند سالی است که برای رونق بخشیدن به دامداری در روستا، نسبت به تولید پنیر لیقوان اقدام می کنم.
وی درباره سردخانه های طبیعی که برای نگهداری پنیر توسط لیقوانیها به طور سنتی ساخته شده اند، ادامـه می دهد: حلبی ها به مدت ۶ ماه در مرحله قرنطینه در کـوهـول (غـار دسـت ســاز) نگهداری
می شوند و بعد از این مرحله پنیرها آماده ورود به بازار می شوند که متاسفانه امروزه برخی از پنیرهای سایر مناطق با برند پنیر لیقوان به فروش می رسد.
نصرتیان با بیان این که مراتع روستای لیقوان برای تامین علوفه مورد نیاز دامها کفایت نمی کند، تاکید می کند: با توجه به این که رشد علوفه در روستای لیقوان کم است، اکثر دامداران برای تامین علوفه دامهـا به مناطق مجاور روستای لیقوان مراجعه می کنند، مراتع لیقوان فقط برای چرای ۲۰ روز از ۱۲ ماه سال برای دامهای این منطقه کفایت می کند.
وی می افـزایـد: هر یک از حلبی های خالی پنیر ۱۳۵هــزار تومان و هر کیلوگرم شیر ۴۵ هزار تومان برای تولید کننده آب می خورد و پنیر لیقوان به طور عمده با قیمت ۲۵۰هـزار تومان در بازار به فروش می رسد.
قاسم قسیمی، دهیار روستای لیقوان هم می گوید: با توجه به موهبت الهی و قرارگیری دره لیقوان در دامنه کوه های سهند، این منطقه از بهترین پوشش گیاهی برخوردار است و حدود ۱۵۰هزار راس دام سبک در این روستا وجود دارد که تمامی شیر تولید شده در این منطقه به انواع فرآوری و پنیر تبدیل می شود.
وی ادامــه می دهـد: تمامی کارگاه های تولیدی پنیر لیقوان زیرنظر سازمان جهاد کشاورزی و معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز فعالیت کرده و پنیر لیقوان از ایام قدیم به طور سنتی و بهداشتی در لیقوان تولید می شود.
قسیمی با اشاره به ویژگی پنیر لیقوان که آن را از سایر پنیرها متمایز کرده است، می گوید: افزایش کیفیت پنیر لیقوان با گذشت زمان، یکی از مهم ترین ویژگیهای پنیر لیقوان محسوب می شود به طوری که ماندگاری این پنیر بسیار بالا است و حتی گذشت زمان هم تاثیری بر کاهش کیفیت این نوع پنیر نمی گذارد.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا صادرات پنیر لیقوان به سایر کشورها صحت دارد یا خـیـر؟! پاسخ می دهــد: پنیر سنتی لیقوان علاوه بر شهرستان و ا ستان های همجوار به کشورهای قطر، عمان، کویت و عـراق هم صـادر می شود.
پنیر لیقوان یکی از مشهورترین پنیرهای سنتی است، اما امکانات روستای لیقوان در حد این پنیر یا شهره اش نیست، لذا بیش از پیش نیازمند توجه مسئولان ذیربط و تقویت زیرساخت هاست.
پنیر لیقوان؛ شناسنامه پرافتخار تبریز
همچنین ابراهیم فرقانی مدیر جهاد کشاورزی تبریز در حاشیه بازدید خبرنگاران از صنایع تبدیلی باسمنج و لیقوان می گوید: پنیر
لیقوان نماد و شناسنامه صنایع تبدیلی شهرستان تبریز است و حدود ۴۰۰۰ تن پنیر لیقوان از بیش از ۱۵هزار تن شیر گوسفندی در لیقوان تولید می شود که شیر مورد نیاز برای تولید پنیر سنتی لیقوان از شیر دام های روستاهای دامنه کوه سهند از جمله هربی، بیرق، اسپیراخوان و غیره تهیه می شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تبریز تاکید می کند: وجود گل و گیاه منحصر به فرد در این منطقه و آب و هوای کوهستانی و البته خنکی هوا، تأثیر مطلوبی بر شیردهی و کیفیت شیر گوسفندان دارد و به همین دلیل پنیر لیقوان نسبت به پنیر مناطق دیگر از کیفیت بالاتری برخوردار است.
وی با اشاره به عوامل خاص بودن طعم پنیر لیقوان، می افزاید: با توجه به خاص بودن نوع آب و هوای منطقه، کیفیت شیر تولید شده گوسفندان، استفاده از علوفه متنوع در منطقه و همچنین نحوه تولید پنیر به طور سنتی سبب خاص بودن پنیر لیقوان و متمایز شدن از سایر پنیرها شده است.
معاون حملونقل ادارهکل راهداری و حملونقل جادهای آذربایجانغربی از آغاز پیشفروش بلیط سفرهای اربعین از مبادی این استان خبر داد و گفت: فروش بلیطها به مقاصد مرزهای مهران و تمرچین بهصورت اینترنتی و حضوری در پایانههای مسافربری انجام میشود.
در ادامه برنامه های طرح «آفتاب کتاب»، کارگاه آموزشی «آشنایی با نسخ خطی و تصحیح متون چاپ سنگی» در آذربایجانغربی برگزار شد.
مدیرکل تعزیرات حکومتی آذربایجانغربی اعلام کرد که فردی به دلیل قاچاق 2هزارو 200 لیتر روغن مایع سویا در شهرستان مهاباد، به پرداخت ۲ میلیارد ریال جزای نقدی محکوم شده است.
مدیر دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت توزیع نیروی برق آذربایجان غربی از توسعه فیبر نوری و به روزرسانی زیرساخت های ارتباطی شبکه برق استان خبرداد و گفت: در راستای ارتقاء کیفیت خدمات و افزایش پایداری ارتباطات در صنعت برق، شرکت توزیع نیروی برق آذربایجان غربی اقدام به ایجاد و بهرهبرداری از بستر فیبر نوری در سطح استان نموده است.
ارسال دیدگاه
قوانین ارسال دیدگاه