قلم‌هایی که می‌نوشتند، بی‌آنکه دستی پناهشان باشد؛

سکوت مرگبار در آذربایجان‌غربی؛ وقتی رسانه‌ها رها و مسئولان بی‌خیال بودند

در حالی‌که آسمان منطقه ملتهب از صدای پهپادها و بمب‌هاست و جنگ تحمیلی دیگری در کشور جریان دارد، اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی و استانداری، در خواب عمیق و بی‌مسئولیتی محض، از ابتدایی‌ترین وظایف خود در حمایت و هدایت رسانه‌ها غافل مانده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز، در روزهایی که جنگ ایران و رژیم صهیونیستی، فضای کشور را وارد فاز جدیدی کرده و رسانه‌ها باید نقش سربازان خط مقدم را ایفا می‌کردند، اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی به طرز تأسف‌باری نه تنها بی‌تحرک، که عملاً غایب مطلق در صحنه بود.

نه قرارگاهی برای مدیریت محتوا شکل گرفت، نه حتی یک جلسه‌ی هماهنگی رسانه‌ای برگزار شد، و نه دوره‌ای برای آموزش و آمادگی رسانه‌ها از پیش تدارک دیده شده بود. این‌ها حداقل‌هایی بود که نه‌تنها انجام نشد، بلکه حتی تلاشی برای آن نیز دیده نشد.

بحز استان خودمان که مردم و نیروهای مسلحش شجاعانه در میدان حاضر بودند ، استانهای همجوار،آذربایجان ‌شرقی، زنجان و …، نیز زیر فشار شدید حملات و شرایط جنگی قرار داشتند، و بدیهی است که ما به عنوان استان همجوار و هم‌زبان، وظیفه داشتیم رسانه‌ای در کنارشان بایستیم؛ محتوا تولید کنیم، پشتیبانی کنیم، فشارهای رسانه‌ای دشمن را پاسخ دهیم. اما دریغ از حتی یک پیام همدلی یا حرکت سازمان‌یافته از سوی ارشاد آذربایجان‌غربی یا خانه مطبوعات استان.

عملکرد خانه مطبوعات نیز، در نوع خود مایه‌ی تأسف بود. نهادی که باید در این روزها به پایگاه پشتیبانی خبرنگاران و رسانه‌ها تبدیل می‌شد، تنها به بازنشر چند پوستر آماده از کانال‌های دیگر در فضای مجازی بسنده کرد.

خانه مطبوعات نشان داد نه درک روشنی از مفهوم “بحران” دارد و نه توانایی حرکت در لحظات حساس. حال آن‌که خبرنگاران این استان، بارها در بحران‌های مختلف، از جنگ، زلزله و سیل تا حوادث ملی، در خط مقدم حضور داشته‌اند؛ اما همیشه بی‌پشتوانه و بی‌حامی.

در این میان، رضا رحمانی، استاندارآذربایجان‌غربی نیز نقش کم‌رنگی در تعامل با رسانه‌ها ایفا کرد. در حالی‌که فضای استان متشنج بود و صدای ریزپرنده‌ها و هشدارها در آسمان ارومیه شنیده می‌شد، ایشان در قاب تلویزیون مشغول سخنرانی‌های پرآب و تاب اقتصادی و شهرستان‌گردی بود.

نه نشست رسانه‌ای، نه پیام حمایت از خبرنگاران، نه برنامه‌ریزی برای کمک به پوشش جنگ رسانه‌ای؛ این‌ها غیبت‌هایی است که قابل چشم‌پوشی نیست و از مدیریتی منفعل و بی‌درک از وضعیت بحرانی حکایت دارد.

مدیرکل ارشاد، علیرضا نوروزی، تا امروز حتی یک گزارش یا آمار از اقدامات رسانه‌ای این اداره در روزهای جنگ ارائه نداده است. مردم و اصحاب رسانه حق دارند بدانند در این ۱۲ روز، کدام اقدام مؤثر صورت گرفته؟ از کدام خبرنگار حمایت شده؟ کدام محتوا به کمک به کمک بخش رسانه ای ارشاد وخانه مطبوعات تولید شده؟ یا تمام دغدغه‌های ارشاد صرفاً در قالب چند پوستر آماده خلاصه شده است؟

این‌بار دیگر نمی‌توان پشت سابقه و تلاش‌های شخصی خبرنگاران استان پنهان شد. رسانه‌های آذربایجان‌غربی جایگاه ملی دارند، اما این جایگاه نتیجه تلاش و غیرت خودشان است، نه حمایت ساختاری یا هدایت مسئولان فرهنگی. اگر امروز از عملکرد ارشاد و استانداری انتقاد نکنیم، فردا چیزی از این اعتماد باقی نخواهد ماند.

اکنون زمان آن رسیده که استاندار آذربایجان‌غربی و مدیرکل ارشاد پاسخگو باشند. رسانه‌ها دیگر منتظر شعار نیستند؛ منتظر گزارش عملکرد هستند. شفاف، دقیق و واقعی. نه در جلسه‌های آرام، بلکه در متن میدان بحرانی که از آن عملاً جا ماندند.

یادداشت از کاظم کاظمی