پیشنهاد استفاده از لیزر برای بارورسازی ابرها بر فراز دریاچه ارومیه

استاد فیزیک دانشگاه تبریز در نشست تخصصی احیای دریاچه ارومیه با اشاره به تأثیر بار منفی سطح دریاچه بر فرار ابرهای بارور، پیشنهاد داد برای خنثی‌سازی این بار منفی از نور لیزر استفاده شود؛ روشی که نتایج آن پیش‌تر در آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس دیده شده است.

به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز، ابراهیم صفری، استاد فیزیک دانشگاه تبریز، در جلسه کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز که با محوریت «مدیریت یکپارچه احیای حوضه آبریز دریاچه ارومیه» در محل استانداری آذربایجان‌شرقی برگزار شد، با اشاره به دلایل علمی کاهش بارندگی در منطقه گفت: ابرهای مدیترانه‌ای برای ناحیه شمال‌غرب مفید هستند، اما به دلیل هم‌بار منفی بودن سطح دریاچه و این ابرها، دافعه‌ای الکترواستاتیکی شکل می‌گیرد که موجب فرار آن‌ها از منطقه می‌شود.

وی راهکار مقابله با این پدیده را استفاده از نور لیزر برای خنثی‌سازی بار منفی ابرها دانست و گفت: این روش در سال ۲۰۱۰ در ایالات متحده به‌کار گرفته شد و امروز در عربستان و امارات هم نتایج موفقی از آن گزارش شده است.

صفری همچنین تأکید کرد: زمان‌بندی تزریق آب به دریاچه نیز اهمیت زیادی دارد. اگر این تزریق در مقاطع زمانی اشتباه انجام شود، حتی در صورت حضور ابرهای بارور نیز نتیجه مطلوب حاصل نمی‌شود. آب باید در زمانی وارد شود که شرایط برای ماندگاری ابرها و وقوع بارندگی مهیا باشد.

در ادامه این نشست، میرحسن موسوی، مدیرعامل شهرک‌های کشاورزی آذربایجان‌شرقی با اشاره به تجربه اجرای ۲۶ طرح در دوره پیشین احیای دریاچه گفت: اگرچه بارندگی افزایش نیافت، اما وضعیت دریاچه تثبیت شد. این تجربه نشان می‌دهد که اجرای همان برنامه‌ها، می‌تواند دوباره مؤثر واقع شود.

وی افزود: کمبود واقعی منابع آبی منطقه حدود سه میلیارد مترمکعب است، نه صرفاً ۱۰۰ میلیون مترمکعب. بنابراین انتقال آب به‌تنهایی کافی نیست و باید با شرایط اقلیمی نیز تطبیق یابیم.

در بخش دیگری از جلسه، مصطفی قنبری، دبیر اجرایی خانه کشاورز استان، با انتقاد از حذف کشاورزان در فرآیندهای تصمیم‌گیری گفت: کشاورزان نخستین قربانی بحران و آخرین بهره‌مندان از احیای دریاچه هستند، اما متأسفانه در معادلات تصمیم‌سازی، به‌عنوان ذی‌نفع اصلی شناخته نمی‌شوند.

او افزود: از نگاه سیاسی، انتقال آب اجتناب‌ناپذیر است، اما نباید منافع کشاورزان در این مسیر نادیده گرفته شود.

در پایان، یونس اکبرزاده، رئیس گروه توسعه هواشناسی کاربردی هشدار داد: احتمال افزایش شدت خشکسالی در محدوده دریاچه در ماه آینده وجود دارد. از هم‌اکنون باید ساختارهای سازمانی برای نجات شمال‌غرب کشور تشکیل و فعال شوند.