محصولات کشاورزی زیر ذره بین آزمایشگاه کنترل معاونت غذا و دارو

استفاده بی‌رویه کودهای شیمیایی، سموم دفع آفات نباتی، عدم انبارش و نگهداری مناسب محصولات کشاورزی، ورود فاضلاب کارخانه‌ها به آب‌های زیرزمینی و خاک باعث افزایش آلودگی محصولات غذایی به‌ویژه محصولات کشاورزی به انواع سموم آلی قارچی، سموم معدنی (فلزات سنگین مانند سرب/جیوه/آرسنیک و...) و سموم دفع آفات نباتی گردیده است.

به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز، سامال یگانه کارشناس آزمایشگاه کنترل غذا و داروی معاونت غذا و دارو گفت: آزمایشگاه کنترل غذا و دارو این معاونت با اتکا بر نیروهای متخصص و داشتن تجهیزات و دستگاه‌های پیشرفته از سال ۱۳۸۶ آنالیز فلزات سنگین، سموم آلی قارچی را آغاز نموده و از سال ۱۳۹۵ آنالیز باقیمانده سموم دفع آفات نباتی در محصولات کشاورزی را بررسی می‌نماید.

سموم دفع آفات نباتی در حال حاضر به‌صورت گسترده توسط کشاورزان از مرحله کاشت تا برداشت در مراحل مختلف برای اهدافی چون از بین بردن آفات و بیماری ها استفاده می‌شود.

وی تأکید نمود: اگر این سموم در زمان و به مقدار مناسب بر روی محصولات کشاورزی استفاده نشود باقی‌مانده این سموم در محصولات کشاورزی تجمع پیداکرده و با مصرف ن‌ها ابتلا به انواع بیماری های خطرناک افزایش می‌یابد.

یگانه افزود: آنالیز سموم دفع آفات نباتی در این معاونت توسط دستگاه‌هایی مانند GC/MS(کروماتوگرافی گازی با دتکتور جرمی) انجام می‌شود و بالغ‌بر ۲۳۰ نوع سم از انواع سموم دفع آفات نباتی آنالیز می‌شود. برای آنالیز فلزات سنگین از دستگاه اسپکتروسکوپی جذب اتمی و برای آنالیز سموم قارچی از دستگاه کروماتوگرافی مایع (HPLC) استفاده می‌شود.

در این راستا اقداماتی که می‌تواند باعث کاهش میزان مصرف سموم و فلزات سنگین گردد نیازمند یک عزم بزرگ ملی با همکاری تنگاتنگ ارگان‌های دخیل اجرایی است که در این راستا به‌خصوص سازمان جهاد کشاورزی با افزایش سطح آگاهی و آموزش کشاورزان که اصلی‌ترین مصرف‌کننده کودها و سموم هستند بیشترین نقش را می‌تواند داشته باشد با توجه به اینکه یکی از معضلات اصلی در این راستا عدم آگاهی کافی کشاورزان در مصرف صحیح کودها و سموم می‌باشد پيشنهاد می‌گردد كه کلاس‌هایی در جهـت آشنايي كشاورزان با چگونگی و نحوه صحیح مصرف سموم و آشنایی با عوارض مصرف نامناسب سموم و نحوه مقابله با آن‌ها برگـزار گردد و اهميت مسئله  براي آن‌ها شـرح داد شود همچنین بهبود فرمولاسيون شيميايی در جهت كاهش سميت آفت‌کش‌های توليدی و تهیه و اجرای قوانین مناسب نیز راه کارهای مناسبی دیگری است.