بالا بودن آمار مسمومیت با قارچ های سمی و خودرو در آذربایجان غربی

آذربایجان غربی در لیست ۵ استان با بیشترین میزان مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی کشور

به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز، صحرا زاهدی کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو گفت: با شروع فصل بهار و بروز شرایط مساعد برای رشد قارچ‌های خودرو، همه‌ساله در ابتدای سال متأسفانه با موجی از مسمومیت‌های اتفاقی ناشی از مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو و سمی روبرو هستیم.

در سال ۱۳۹۶ با ۱۵۴۰ مورد مراجعه به بیمارستان‌های سطح کشور در اثر مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی روبه‌رو بوده‌ایم. این آمار از سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ به ترتیب بالغ‌بر ۱۷۲۶ نفر، ۳۶۵ نفر، ۷۲۲ نفر و در نیمه نخست سال ۱۱۴۰۰ تعداد ۸۲۸ مورد مراجعه به بیمارستان در اثر مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی بوده است که نشان‌دهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور ما می‌باشد و متأسفانه مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن بسیاری از هموطنانمان شده است.

متأسفانه در سال‌های ۹۶،۹۷، ۹۸ و ۹۹ آذربایجان غربی در لیست ۵ استان با بیشترین میزان مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی کشور بوده است.

دکتر زاهدی در ادامه تصریح نمود: در پنج سال اخیر مجموعاً ۵۱۷۵ مورد مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های خودرو در هموطنانی که در مناطق غربی، کوهستانی و یا مرطوب کشور زندگی می‌کنند بروز نموده است. این موارد با آموزش عمومی و اطلاع‌رسانی و ارائه هشدار به‌موقع قابل‌پیشگیری خواهد بود لذا توصیه می‌گردد از مصرف قارچ‌های خودرو مخصوصاً قارچ‌هایی که در کنار تنه درختان (علی‌الخصوص درختان خشک‌شده) می‌رویند و يا قارچ‌های جمع‌آوری‌شده توسط افراد بومی، خودداری كنيد. برای حفظ سلامت خود و خانواده‌تان تنها قارچ‌هایی را كه توسط مراكز مجاز و دربسته بندی‌های دارای مجوز می‌باشند، خریداری و مصرف نماييد.

شناسايی انواع خوراكی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصيات ظاهری مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و تنها توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچ‌شناسی و گیاه‌شناسی امکان‌پذیر است. بنابراين به توصیه‌های برخی از افراد در تشخيص انواع سمی از انواع خوراكی قارچ توجه نكنيد.

مصرف قارچ‌ها توسط پرندگان و ساير جانوران اهلی و وحشی، نشان‌دهنده غیر سمی بودن قارچ برای انسان نمی‌باشد.

برخی از روش‌ها و معيارهای سنتی مانند تغيير رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، يا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رويش قارچ معيار علمی و صحيحی برای تشخيص عدم سميت قارچ در همه موارد نيست.

برخی از سموم موجود در قارچ‌های سمی، مقاوم‌به‌گرما بوده و فرآيندهای آماده‌سازی غذا مانند كباب كردن، آب پز كردن، سرخ كردن، بخارپز كردن قادر به تخريب كامل مواد سمی موجود در آن نمی‌باشد.

این کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو تأکید نمود: در صورت بروز علائم و نشانه‌های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به‌صورت تأخیری (۱۲-۵ ساعت پس از مصرف خوراكی قارچ‌های خودرو)، هر چه سریع‌تر بيمار را به مركز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها منتقل كنيد. در مواردی که علائم گوارشی به‌صورت تأخیری (بافاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچ‌ها سمیت به‌مراتب بیشتری دارند و در سال‌های گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان شده است.

انتقال سريع بيمار مسموم به يک مركز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها امكان درمان موفقیت‌آمیز را افزايش می‌دهد و هرگونه تأخیر در اين امر سبب افزايش احتمال شكست درمان و حتی مرگ بيمار می‌شود. بنابراين با مشاهده علائم و نشانه‌های بالينی اوليه به‌ویژه از نوع تأخیری در فردی باسابقه مصرف خوراكی قارچ خودرو، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهيز نموده و بيمار را در اسرع وقت به بيمارستان منتقل نماييد.

در صورت امكان، نمونه باقی‌مانده قارچ مصرف‌شده توسط بيمار را برای شناسايی كادر پزشكی در بيمارستان به همراه داشته باشيد.