بیماری فصلی؛ بیماری باقلا «فاویسم»

داروساز بالینی و کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو گفت: با توجه به آغاز فصل برداشت محصول باقلا و فروش فراوان آن در بازار لازم دانستیم مطالبی را جهت افزایش سطح آگاهی مردم اعلام در مورد عوارض مصرف باقلا و بیماری حاصل از مصرف آن به همشهریان عزیز اطلاعاتی بدهیم.

به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز، فائزه شادفر گفت: بیماری فاوسیم یا همان «بیماری باقلا» یک بیماری ارثی، فصلی و تغذیه است که به دنبال نقص در آنزیم G6PD ایجاد و منجر به شکسته شدن گلبول‌های قرمز و بروز کم‌خونی همولیتیک می‌شود.

 شیوع این بیماری معمولاً از ۱ تا ۱۰ سالگی و بیشتر در جنس مذکر دیده می‌شود. با توجه به ارثی بودن بیماری، علائم تا پایان عمر با فرد همراه خواهند بود.

 

نشانه‌های بیماری فاویسم عبارت است از:

در دوره نوزادی علائمی همچون زردی و کم‌خونی شدید (که ممکن است فرد نیاز به تعویض خون داشته باشد)

در سنین بالاتر شروع علائم (گاها خفیف و گاهی بسیار شدید)؛ علائم از چند ساعت تا ۱ الی ۲ روز پس از تماس بروز می‌کند. علائم فرد می‌تواند شامل سردرد، تب خفیف و لرز، تهوع و استفراغ، تند شدن نبض و تنفس، بی‌حالی، رنگ‌پریدگی، درد شکم و کمر، زردی پوست، ادرار به رنگ چای و در موارد شدید افت فشارخون و کاهش سطح هوشیاری باشد.

کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو تأکید نمود: در صورت عدم درمان مناسب و به‌ موقع، ریسک آسیب و نارسایی کلیوی، عدم اکسیژن‌ رسانی کافی به مغز و قلب و بروز تشنج یا نارسایی قلبی، کم‌خونی شدید و حتی احتمال مرگ نیز وجود دارد.

 

شادفر در مورد داروها و موادی که در افراد فاویسمی منع مصرف دارند تصریح نمود: افراد مبتلا به این بیماری باید دقت لازم را در مورد عدم استفاده از داروهای ذیل داشته باشند:

داروهای ضد مالاریا(کلروکین، هیدروکسی کلروکین، پریماکین، کینین)

سولفونامیدها(کوتری موکسازول، سیلورسولفادیازین، سولفاسالازین، سولفاستامید)

نیترو فوران‌ها(نیتروفورانتوئین، فورازولیدون)

آسپرین، سالسیلیک اسید، فنازوپیریدین، کلرامفنیکل، ایزونیازید، دیفن هیدرامین، ویتامین C، ویتامین K، تریپل سولفا و نالیدیگسیک اسید

 

افراد مبتلابه این بیماری جهت درمان می‌توانند از دو روش ذکرشده استفاده کنند.

* سرم‌درمانی(وریدی) و در صورت صلاحدید پزشک خوردن خوراکی مایعات فراوان

* تزریق خون در صورت افت قابل‌ملاحظه هموگلوبین

 

اما نکته آخر توصیه‌ به بیماران مبتلا:

عدم مصرف و مواجهه(مصرف خوراکی، استنشاق بو یا برخورد موضعی) با باقلای تازه یا مانده

عدم مصرف داروهای فوق توسط مادر در دوران شیردهی

تست سایر اعضای خانواده در صورت وجود یک فرد مبتلا

عدم اهدای خون به دیگران

عدم استفاده از حنا

جلوگیری از مواجهه با مواد اکسیدان، بنزن و متیلن بلو

عدم استفاده از نفتالن برای بید زدایی

عدم استفاده از اسپری حشره‌کش در محیط زندگی افراد فاویسمی