حضور کارشناسان معاونت غذا و دارو در اردوهای جهادی با عنوان طرح ۱۰۰۰ لبخند

برگزاری اردوهای جهادی با عنوان طرح ۱۰۰۰ لبخند و با توجه به معضلات بهداشتی و فرهنگی موجود در برخی مناطق سطح شهر کارشناسان حوزه داروی معاونت غذا و دارو با شرکت در این طرح در خصوص پیشگیری از انواع مسمومیت‌ها (دارویی/مخدر/مشروبات الکی/گیاهان سمی/و قارچ‌ها) بار دیگر بر نقش و اهمیت امر آموزش و فرهنگ‌سازی تأکید نمودند.

به گزارش پایگاه خبری قارتال نیوز، صحرا زاهدی فر کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو در این راستا گفت: در سال ۱۳۹۶ با ۱۵۴۰ مورد مراجعه به بیمارستان‌های سطح کشور در اثر مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی روبه‌رو بوده‌ایم. این آمار از سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ به ترتیب بالغ‌ بر ۱۷۲۶ نفر، ۳۶۵ نفر، ۷۲۲ نفر و در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ تعداد ۸۲۸ مورد مراجعه به بیمارستان در اثر مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی بوده است که نشان‌دهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور ما می‌باشد و متأسفانه مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن بسیاری از هموطنانمان شده است.

متأسفانه در سال‌های ۱۳۹۶، ۱۳۹۷، ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ استان آذربایجان غربی در لیست ۵ استان با بیشترین میزان مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی کشور بوده است.

لذا توصیه می‌گردد از مصرف قارچ‌های خودرو مخصوصاً قارچ‌هایی که در کنار تنه درختان (علی‌الخصوص درختان خشک‌شده) می‌رویند و يا قارچ‌های جمع‌آوری‌شده توسط افراد بومی، خودداری كنيد. برای حفظ سلامت خود و خانواده‌تان تنها قارچ‌هایی را كه توسط مراكز مجاز و دربسته بندی‌های دارای مجوز می‌باشند، خریداری و مصرف نماييد.

شناسايی انواع خوراكی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصيات ظاهری مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و تنها توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچ‌شناسی و گیاه‌شناسی امکان‌پذیر است. بنابراين به توصیه‌های برخی از افراد در تشخيص انواع سمی از انواع خوراكی قارچ توجه نكنيد.

برخی از روش‌ها و معيارهای سنتی مانند تغيير رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، يا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رويش قارچ معيار علمی و صحيحی برای تشخيص عدم سميت قارچ در همه موارد نيست.

برخی از سموم موجود در قارچ‌های سمی، مقاوم‌ به‌ گرما بوده و فرآيندهای آماده‌سازی غذا مانند كباب كردن، آب پز كردن، سرخ كردن، بخارپز كردن قادر به تخريب كامل مواد سمی موجود در آن نمی‌باشد.

این کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو تأکید نمود: در صورت بروز علائم و نشانه‌های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به‌صورت تأخیری (۱۲-۵ ساعت پس از مصرف خوراكی قارچ‌های خودرو)، هر چه سریع‌تر بيمار را به مركز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها منتقل كنيد. در مواردی که علائم گوارشی به‌صورت تأخیری (بافاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچ‌ها سمیت به‌مراتب بیشتری دارند و در سال‌های گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هم‌وطنانمان شده است.

انتقال سريع بيمار مسموم به يک مركز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها امكان درمان موفقیت‌آمیز را افزايش می‌دهد و هرگونه تأخیر در اين امر سبب افزايش احتمال شكست درمان و حتی مرگ بيمار می‌شود. بنابراين با مشاهده علائم و نشانه‌های بالينی اوليه به‌ویژه از نوع تأخیری در فردی باسابقه مصرف خوراكی قارچ خودرو، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهيز نموده و بيمار را در اسرع وقت به بيمارستان منتقل نماييد.

در صورت امكان، نمونه باقی‌مانده قارچ مصرف‌شده توسط بيمار را برای شناسايی كادر پزشكی در بيمارستان به همراه داشته باشيد.

۷۰ کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو در ادامه تصریح نمود: ۷۰٪ مسمومیت‌های ارجاع شده به مراکز اطلاع‌رسانی داروها و سموم کشور، مسمومیت‌های دارویی هستند لذا دقت در حین مصرف انواع دارو از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد و باید به نکات ذیل توجه شود.

 داروهای مصرفی خود را دور از دسترس کودکان قرار دهید. مقادیر بالای برخی از داروهای به‌ظاهر کم‌خطر، می‌توانند برای کودکان کشنده باشد.

مسمومیت با برخی از داروها هرچند ممکن است موجب مرگ نگردد ولی می‌تواند باعث بروز صدمات دائمی به کبد و کلیه فرد شود. مصرف بیش از مقادیر توصیه‌شده داروهای مسکن سبب بروز سمیت نارسایی کبد و کلیه‌ها می‌شود.

 مصرف خودسرانه و پیش از اندازه داروی استامینوفن جهت درمان تب موجب صدمات کبدی خواهد شد.

 جهت جلوگیری از مصرف نادرست دارو در افراد سالمند، بر مصرف داروی آن‌ها نظارت داشته باشید.

اگر در کنار فرد غیر هوشیاری بسته دارویی یافتید، ضمن حفظ خونسردی خود و عدم القای استفراغ در این فرد، بسته دارویی را همراه با بیمار به بیمارستان ببرید.

 مصرف بیش از مقادیر درمانی داروها نه‌تنها روند درمان را سریع‌تر نمی‌کند، بلکه احتمال مسمومیت دارویی را نیز افزایش می‌دهد.